V procese s Mikulášom Č. dnes vypovedal jeho bývalý spoločník z firmy

01.12.2008 Prešov

Prešov 1. decembra (TASR) – V procese s Mikulášom Č. a spol. dnes vypovedal ako svedok Michal O. , bývalý spoločník obžalovaného z banskobystrickej bezpečnostnej služby Sekurity 3.
Pojednávanie sa začalo s takmer hodinovým oneskorením, pretože svedkovia a dvaja z obhajcov sa kvôli zlému počasiu nemohli dostaviť na stanovenú hodinu. Na pojednávanie dnes neprišiel ani svedok Jozef M. , ktorý sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnil.
Počas výsluchu pred senátom Okresného súdu v Prešove Michal O. uviedol, že s obžalovaným sa spoznal niekedy v roku 1993 a o dva roky neskôr sa stal jedným z jeho spoločníkov v bezpečnostnej službe. Stretávali sa až do roku 1996, keď bol Michal O. vzatý do väzby. V tejto súvislosti uviedol, že vo firme počas jeho pôsobenia pracovalo asi 10 až 15 ľudí, vymenovať však vedel len troch z nich. Vo svojej výpovedi krátko opísal vzťahy medzi Mikulášom Č. a jeho bývalými spoločníkmi. K vraždám Filipa, Štefana, Lenharta a Slivenského sa vyjadriť nevedel, pretože, ako uviedol, s týmito osobami sa vôbec nepoznal. Informácie ohľadom usmrtenia podnikateľa Mariána Karcela vraj získal iba počas výsluchov na polícii. \"O tom, čo sa s Karcelom stalo, mi zatelefonoval známy, preto som sa išiel pozrieť na miesto, kde sa skutok odohral, \" povedal svedok a dodal, že ostatné veci vie len z výsluchov, pretože ho vraj jeden z utajených svedkov označil za osobu, ktorá má s touto vecou niečo do činenia.
V rámci výpovede dnes Michal O. hovoril aj o návštevách obžalovaného Mikuláša Č. v leopoldovskej väznici. Tie sa podľa neho odohrávali aj v prítomnosti iných ľudí vrátane švagra a manželky obžalovaného. Stretnutia sa konali v miestnosti rozdelenej sklom a rozhovory prebiehali prostredníctvom telefónu. Na otázky obhajcov, ktoré sa týkali obsahu rozhovorov, svedok uviedol, že sa počas nich hovorilo o bežných veciach. To, že by sa spomínali súvislosti s nejakými vraždami, poprel. Rovnako poprel aj to, že by Mikuláš Č. počas prevádzkovania bezpečnostnej služby niekoho nútil, aby sa zamestnal v jeho spoločnosti, prípadne bránil nejakým osobám z tejto spoločnosti odísť. V priebehu pojednávania sa vyjadroval k ďalším svedkom tohto procesu, Slavomírovi S. a Michalovi M.. Svedok pred súdom tvrdil, že tieto osoby sa na verejnosti správali sebavedome a niekedy až arogantne. Ďalej hovoril o tom, ako na diskotéke videl spomínaných ľudí požívať biely prášok. Z ich správania usudzoval, že ide pravdepodobne o drogy. O čo konkrétne išlo, však uviesť nevedel.
Jeho slová o zakladaní bezpečnostnej služby a rovnako o návštevách vo väzení potvrdil aj obžalovaný Mikuláš Č. , otázky tomuto svedkovi po jeho výpovedi nekládol. Pojednávanie pokračuje popoludní vypočutím ďalších svedkov.
 

Vyberte región